TRANS MALLORCA

Mallorca is het grootste eiland van de Balearen en een ideaal gebied voor mountainbikers. Je geniet van het comfortabele klimaat tijdens een avontuurlijke ontdekkingsreis door het indrukwekkende Serra de Tramuntana met de Puig Major als hoogste berg (1445 m).

Uitdagende reis over zeer afwisselende trails

De Trans Mallorca is een pittige, uitdagende tocht voor mountainbikers die het technische werk niet uit de weg gaan. In zes etappes rijd je door het ruige Tramuntana-gebergte. Over technische singletracks tussen amandelplantages, olijf- en citroenboomgaarden. Langs wisselende, prachtige uitzichten over de Middellandse zee en door authentieke Mallorcaanse dorpjes.

Gemiddeld ben je 6 uur per dag onderweg. De steile beklimmingen en de ruwe afdalingen vragen de nodige stuurmanskunst, naast concentratie en doorzettingsvermogen. Snelheid en hoogtemeters doen er even minder toe. Je wordt stevig uitgedaagd en zult ontdekken hoeveel jij en je mountainbike echt kunnen. Intussen staan veiligheid en een gezellige sfeer bij ons centraal.

"De route, groep, accommodaties en gezelligheid was echt top."
Gino van Essen

Voor wie?

De Trans Mallorca is gericht op avontuurlijke mountainbikers met een goede basisconditie, een dosis doorzettingsvermogen en humor. Ruime mountainbike-ervaring en beheersing van de mountainbike op technische afdalingen en singletracks is gewenst.

BELANGRIJK: Van tevoren geef je je niveau aan, dat is voor ons een richtlijn bij het bepalen van de zwaarte van elke tocht. Bij de reis is een gratis voorbereidende dagclinic inbegrepen.

Datum

5 - 12 oktober 2024
Je kunt ook als groep een eigen datum en offerte aanvragen.

Weekindeling

Zaterdag
Na aankomst op Mallorca neem je vanaf het intermodale treinstation in Palma de bus naar Pollensa of de trein naar Sa Pobla. Vervolgens word je met de auto opgehaald en afgezet bij het refugio dat aan de rand van Pollensa ligt. Op de buitenplaats kun je bijkomen van de reis, je kunt ook alvast je gehuurde mountainbike afstellen en testen.
Tijdens het diner houden we een uitgebreide briefing. Daarbij spreken we liever over uren en inspanningsniveaus dan over afstanden en hoogtemeters. De paden en de ondergrond bepalen hoe zwaar iets is en hoe lang je ergens over doet. Je moet steeds stevig aan de bak om de volgende etappeplaats te bereiken. Eventueel splitsen we onderweg de groep of we rijden extra lussen of we korten de route juist in.

Zondag
Op de eerste dag maak je kennis met alles wat Mallorca op MTB-gebied te bieden heeft. We starten ’s ochtends vanuit Pollensa met de klim naar het klooster van Lluc. Het begin is redelijk vlak, je maakt kennis met de rotsachtige trails van Mallorca. Onder de Coll Pelat worden de benen voor het eerst echt getest op een paar steile stukken. Eenmaal boven volgt een korte technische afdaling naar het klooster van Lluc. Daar komen we even op adem.
Vervolgens dalen we verder af over oude pelgrimspaden. Via landelijke boerenweggetjes komen we bij de klim naar de Penyal Gros. De klim is niet lang maar wel steil. Boven op de Penyal Gros start een downhill track naar Lloseta. Dit is een technische trail met een paar pittige passages en zelfs een jump voor de liefhebber. Na deze afdaling beslissen we of er nog tijd over is voor een derde klim met een offroad-afdaling naar Alaro, waar we verblijven.
56 km – 1665 hm

Maandag
We starten met een klim naar de Puig d’Alaro, een prominent rotspunt die los lijkt te staan van de rest van het Tramuntana gebergte. De klim is redelijk gematigd en gaat van asfalt over in een offroad-track. Vlak onder de top van deze berg buigen we af en beginnen we aan een afdaling. Het begin is technisch met krappe switchbacks en steile rotsplateaus, het laatste stuk is een fijne singletrail met af en toe een technische uitdaging.
Na een pauze in het mooie Orient volgen een paar kilometers over asfalt naar Sa Comuna, een populair gebied voor plaatselijke mountainbikers. Om boven te kunnen komen, nemen we een stuk looppassage. Boven op Sa Comuna rijden we paar mooie trails, de laatste is het spectaculairst en eindigt met urban riding voor gevorderden. De laatste trap naar beneden komt bijna uit voor de deur van ons hotel. Voor de liefhebber: vanaf Bunyola kun je nog een keer via een asfaltweggetje omhoog gaan en een andere afdaling nemen.
27 km – 1010 hm (extra klim en afdaling mogelijk)

Dinsdag
Vanuit Bunyola fietsen we aan de voet van het Tramuntana gebergte richting Esporles. We sparen onze krachten en wisselen het asfalt af met enkele stukken offroad. In de smalle straatjes van Esporles worden we vandaag voor het eerst echt getest. Via steile straatjes komen we uit op de Cami Vell Des Pescadores (het oude visserspad) en verder naar het uitzichtspunt Mirant de Mar. Vanaf daar zien we Port des Canonge in de diepte liggen.
De afdaling naar deze baai is redelijk snel en flowy. Beneden rijden we een stuk vlak langs de branding voordat we weer gaan klimmen over het schitterende Volta des General-pad. Het uitzicht doet ons vergeten dat we hoogtemeters maken. We laten dit pad achter ons en zien al snel de eerste huizen van Banyalbufar liggen. Dit pittoreske dorp is een perfecte plek om even pauze te nemen.
Hier kiezen we de route naar onze eindbestemming in Estellencs. Eventueel rijden we een extra zware klim en lange afdaling. Of we kiezen een lichte variant met enkele mooie paden. Een extra lus om een duik te nemen in het heerlijke water van Cala Estellencs behoort ook tot de mogelijkheden.
46 km – 1047 hm

Woensdag
Met uitzicht op zee maken we onze eerste kilometers. Al snel beginnen we met een serieuze klim over een schotterpad naar de Refugio Coma D’en Vidal. Vervolgens klimmen we verder om daarna een technische afdaling te maken met vele switchbacks. Na dit pittige stuk volgen een paar kilometers die we lekker naar beneden kunnen rollen. Na een paar korte uitdagende beklimmingen passeren we het bergdorp Galilea. In de afdaling volgen enkele leuke technische stukken totdat we Puigpunyent binnenfietsen voor een kop koffie.
Na de rust beginnen we aan de Sobremunt-klim, onder wielrenners bekend als een van de zwaarste beklimmingen van Mallorca. Waar wielrenners aan de afdaling beginnen, verlaten wij het asfalt en klimmen we offroad over de Cami des Campassos nog iets verder door. Na de top komen we in de afdaling van alles tegen: met stenen bezaaide stukken pad, snelle en flowy stukken trail en grote uitdagende rotspartijen. Een laatste stuk trail leidt ons naar Esporles en eindigt voor de deur van ons hostal.
42 km -1550 hm

Donderdag
De etappe naar Llucalcari is relatief kort zodat we meer tijd hebben om te genieten van de plekken onderweg. Vanuit Esporles maken we een flink aantal hoogtemeters over de Cami de Son Cabaspre. Een moeilijk te vinden singletrail leidt ons om de steile bergtop la Mola heen richting de Coll de Sant Jordi. Na deze col dalen we af en eindigen we in het centrum van het bergdorp Valldemossa. Een perfecte pauzeplek.
De tocht gaat verder naar het mooiste dorpje van Mallorca: Deia. We wisselen asfalt af met schotterpaden en zien Deia liggen op de flanken van de indrukwekkende Puig des Teix. Ter plaatse beslissen we of we afdalen naar Cala Deia. De baai is een zeker een bezoek waard, het alternatief is om eerder aan te komen in ons fraaie onderkomen in Llucalcari. Vanaf het hotel leidt een korte wandeling naar de zee. Het diner is met uitzicht over de Middellandse zee.
27 km – 997 hm

Vrijdag
De laatste etappe is een waardige afsluiter van deze mountainbike-week op Mallorca. Vanuit Llucalcari beklimmen we de Cami de Castello, een oud pad tussen Deia en Soller. Al snel komen we bij de finca van Can Prohom waar het heerlijk koffie drinken is met een fantastisch uitzicht. We verlaten de Cami de Castello en na een schotterpad komen we uit bij een technische trail die naar Soller leidt. Vanuit Soller fietsen we offroad omhoog over een pad met een prettig stijgingspercentage. Na deze klim volgt een afdaling met een variatie aan snelle en technische stukken over oude pelgrimstrappen.
Na deze afdaling beginnen we aan de Cami de sa Costera. We volgen een fraai pad, dat begint met een flinke klim. Fietsend kom je misschien nog een heel eind, maar het is bijna onvermijdelijk om een paar stukken te lopen. De beloning is een technische trail langs de kust die eindigt in Cala Tuent. Daar pakken we de boot terug naar Puerto de Soller.
Mocht de zee te ruig zijn voor een boottocht, dan staat een alternatieve etappe op het programma. We overnachten vrijdagavond in het centrum van Soller.
29 km – 992 hm

Zaterdag
Na het ontbijt volgt het moment dat we afscheid van elkaar gaan nemen. Het vliegveld is vanuit Soller prima te bereiken met een taxi, maar mocht je meer tijd hebben dan raden we een rit aan met het oude treintje dwars door de bergen naar Palma.

Je mountainbikeavontuur staat onder leiding van onze eigen zeer ervaren instructeurs Michiel, Jan-Willem en David, waarvan Michiel zeven jaar op Mallorca heeft gewoond en gemountainbiked.

Uitrusting en voorbereiding

Het materiaal moet tiptop in orde zijn. De tocht vraagt veel van je materiaal maar daar is het ook voor gemaakt! Na twintig jaar ervaring kunnen wij precies vertellen waar je mountainbike aan moet voldoen om met vertrouwen en plezier te kunnen rijden. Je krijgt na inschrijving een checklijst die we ook tijdens de voorbereidende clinic nalopen en bespreken.De tochten zijn ook geschikt voor e-bikes.

De grote vraag als je naar Mallorca vliegt: moet je je eigen fiets meenemen of er een huren op locatie? Je vermijdt gestress door een (e)-mountainbike te huren. Wij weten de juiste adressen op Mallorca om voor je een eersteklas mountainbike te reserveren (prijs, zie bij informatie). Je eigen mountainbike met het vliegtuig meenemen kost ongeveer evenveel, afhankelijk bij welke luchtvaartmaatschappij.

Het mag duidelijk zijn dat je de Trans Mallorca niet zonder voorbereiding kunt beginnen. Zorg voor voldoende kilometers in de benen waarbij je een aantal lange tochten maakt van minimaal 4 tot 5 uur met een rugzak van ongeveer vijf kilo. Als je wilt kun je aan een gratis clinic deelnemen.

Eten en drinken

De verhouding begeleiders/deelnemers ligt maximaal 1 op 7. Het maximaal aantal deelnemers is veertien. Onze derde instructeur is de facilitair begeleider en tevens een professionele kok. Hij vervoert de bagage, is onderweg stand-by, regelt (tijdens de trektocht) het ontvangst in het hotel verzorgd de maaltijden en repareert indien nodig je mountainbike. Tijdens de trektocht overnacht je in accommodaties die bij zo’n tocht passen. Een gezellige gîte of lokaal hotel. Over het algemeen deel je een meerpersoonskamer.
Ontbijt en avondmaaltijden worden verzorgd. Je maakt zelf een (ruim) lunchpakket voor je klaar. Fruit ontbreekt daarbij niet. Buiten het verzorgde ontbijt, lunchpakket en avondeten komen we onderweg gelegenheden tegen waar we kunnen drinken of eten.

Prijs

€ 1.450,-inclusief:
- 7 overnachtingen
- 7x ontbijt
- 7x lunchpakket
- 7x diner
- Alle maaltijden worden vers bereid en uiteraard houden we rekening met een eventuele allergie of dieet.
- 6 dagen mountainbikebegeleiding én mountainbike-instructie door ervaren gidsen
- Bagagevervoer
- Gratis grote bidon
- Technische ondersteuning
- Busreis terug naar standplaats of startlocatie
- Gratis voorbereidingsclinic in Nederland
- Een onvergetelijke week op Mallorca

Exclusief:
- (vlieg) reis naar Mallorca
- Huur volledig geveerde (e)-mountainbike € 250,- / € 275,- per week

Deze reis valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

AGENDA